Onlangs kwam ik een boek tegen in de boekenwinkel, “Het beste dieet ter wereld”. Ik moest en zou dit boek hebben, mijn man vroeg mij al of ik niet genoeg boeken in de kast had staan. Tuurlijk niet, er kunnen er altijd nog meer bij, en is de kast vol. Dan koop ik toch gewoon een tweede boekenkast? Ja toch!
Het boek is goed verzorgt en bij de recepten staan mooie smakelijke foto’s. Het is makkelijk leesbaar en niet te specialistisch geschreven. De theorie is kort en bondig. De auteurs, twee Denen en een Nederlandse, hebben een staat van dienst in de voedingsleer; Arne Astrup is professor voedingsleer, Christian Bitz is voedingsdeskundige en verschijnt met regelmaat op de Deense televisie. Marleen van Haak is professor in de Fysiologie van Obesitas aan de universiteit van Maastricht. Zij beweren eigenlijk nogal wat, je hoeft geen calorieën te tellen, mag eten zoveel je wilt en je hebt geen speciale voedingsmiddelen of super producten nodig.
Dit trio hebben samengewerkt aan het DioGenes-studie (waar dit boek op gebaseerd is). Maar eigenlijk is de inzet van deze studie om gewichtsbehoud na het afvallen. Bij het verder lezen kreeg ik een dejavu, heb dan ook de boekenkast ondersteboven gehaald. Op een gegeven moment had ik een grote stapel van dieetboeken die eigenlijk allemaal, of bijna, maar toch net even wat anders, werkt. Of de eerste stap tot die slanke taille nu fase 1 of stap 1 genoemd wordt ze bedoelen allemaal hier de afvalfase. Alle diëten willen hetzelfde doel bereiken, dat je dat mooie slanke lichaam krijgt. Het is alleen jammer dat veel diëten op de lange duur slecht zijn voor de gezondheid. Vaak ontstaat er ook een hype. Denk hierbij maar eens aan Sonja Bakker, iedereen was ineens aan het Bakkeren. Terwijl dit dieet niet eens goed onderbouwd is. Als je slank en gezond wil blijven moet je de rest van je leven je voedingspatroon wijzigen. Welk dieet nu de basis is, je moet voldoende gezonde voedingsmiddelen dagelijks tot je nemen. Sommige mensen worden dik omdat ze te weinig eten, je lichaam gaat dan hamsteren en het vet hoopt zich op. Laten we weer terug gaan naar “Het beste dieet van de wereld”.
Het boek is vertaald uit het Deens en zit vol met recepten waar havermout, knäckebröd, roggebrood, havervlier en duindoornbessen in verwerkt worden. Het menu bestaat uit eiwitrijk voedsel die bovendien ook nog een lage glykemische index hebben. Tuurlijk zijn er ook positieve punten en er staan heerlijke recepten in. Onder het artikel staat een recept van de makreelsalade, ik moet zeggen de salade was erg lekker.
De glykemische index
Bij dit dieet is het niet de bedoeling dat je de koolhydraten uit je menu schrapt. Het gaat om de soort koolhydraten die je eet, vooral de koolhydraten me een lage glykemische index blijken hierbij een gunstig effect te hebben. Hoge glykemische waarden geven een snelle piek in de bloedsuikerspiegel en zakken ook snel. Daartegen bij producten met een lage glykemische waarden zal de bloedsuikerspiegel langzaam dalen en daardoor houdt je langer een verzadigd gevoel.
Hoe ziet Het beste dieet ter wereld er uit?
Er zijn specifieke regels, je moet de verhouding tussen koolhydraten en eiwitten in de gaten houden. Het dieet bestaat uit 2 fases.
-
Fase 1 is een 4 weken durend dieetplan. In deze weken kan je 8 kilo afvallen. Het enige dat je moet doen is het weekschema uit het boek volgen. De recepten mag je onderling uitwisselen tussen de dagen. In deze fase leer je het dieet kennen zodat je het in fase 2 zelf kunt toepassen.
-
In fase 2 leer je het dieet om te zetten in een leefstijl. Hiervoor kan je het dieet aanpassen aan jouw agenda. Daarnaast leer je onder andere genieten, te letten op portiegrootte en de invloed van slaap en stress op de gezondheid.
Om de juiste verhouding tussen eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen kun je gebruikmaken van het bordmodel. Vul je bord:
-
voor de helft met groente en fruit;
-
voor een kwart met aardappel, rijst of pasta;
-
voor een kwart met vlees of vis.
Conclusie
Positieve punten
-
Je eet zo rond de 1500 kcal per dag.
-
Het beste dieet ter wereld richt zich ook op de lange termijn
-
Niets is verboden en je hoeft geen calorieën te tellen.
-
Het boek bestaat voor het grootste deel uit recepten.
-
Het boek bevat handige lijstjes over de glykemische index van producten en tips om minder te eten.
-
Je kunt “Het beste dieet ter wereld”zelf aanpassen aan je eigen situatie.
-
Het bordmodel helpt je de juiste verhouding eiwitten en koolhydraten te kiezen.
-
Het beste dieet maakt gebruik van producten die vaak in een reguliere supermarkt te vinden zijn.
Negatieve punten
-
Het DiOGenes-onderzoek keek naar welke voeding nodig is om op gewicht te blijven.
-
Het beste dieet ter wereld is gebaseerd op één studie.
-
Niet alle tips die gegeven worden zijn even concreet.
-
Blijf genoeg drinken, tussen de 1,5 en 2 liter vocht op een dag. Dit staat niet in de weekmenu's.
-
Het weekschema bevat weinig zuivelproducten of vervangende producten. Hierdoor bevat de voeding weinig calcium.
De recepten zien er schitterend uit, het lijkt dan ook meer op een kookboek dan een dieetboek. De foto’s zijn smakelijk en het zijn gezonde recepten waarbij je normale hoeveelheden op je bord krijgt. Je hebt bij dit dieet dan ook absoluut geen honger. Er wordt veel gebruik gemaakt van peulvruchten, zaden, granen, groenten en fruit. Maar ook lekkere vette vis zoals makreel, varkensvlees, gehakt, kip of eieren. Er staan ook zalige toetjes in, zoals chocoladecake, worteltaart of bessenpap met havermoutkoekjes.
Is dit nou het beste dieet van de wereld, ik durf het je niet te zeggen. Het boek ziet er mooi uit, wordt goed onderbouwd en de recepten zien er smakelijk uit. Dit boek is gewoon een aanwinst voor elke kookliefhebber. Ook als je niet wilt afvallen!
Recept voor een makreelsalade
Wat heb je nodig voor 2 personen
-
100 gram broccoli (roosjes)
-
100 gram bloemkool (roosjes)
-
100 gram boswortelen (geschraapt en in stukken)
-
100 gram paprika (in reepjes)
-
1 eetlepel koolzaadolie of olijfolie
-
100 ml vlierbloesemsap
-
2 el mosterd
-
50 gr rode ui (fijngehakt)
-
300 gram makreelfilet (in stukjes gesneden)
-
Verse of droge dille
-
Viskruiden
-
4 eieren (gekookt en fijngehakt)
Zo maak je het:
Het recept is hier en daar wat aangepast, zo hebben zij het niet om de groenten beetgaar te koken, wij vinden het lekkerder. Mijn man hoeft echt geen bosworteltje met groen eraan.
-
Kook alle groenten beetgaar.
-
Verwarm de oven op 150 graden.
-
Meng de groenten in een grote kom.
-
Klop de olie, vlierbessensap en mosterd in een kommetje goed door elkaar.
-
Giet dit bij de groenten, roer het door.
-
Laat de groente ongeveer 30 minuten afgedekt staan.
-
Leg de vis in een ovenschaal die met wat olie is ingevet.
-
Doe wat kruiden op de vis en laat de vis 15 minuten garen in de voorverwarmde oven.
-
Leg de helft van de vis op een bord en schep hier de 2 fijngehakte eieren over en de verse kruiden, eventueel nog wat zout en peper.
-
Schep er de helft van de groenten bij.
Eet smakelijk!
Geplaatst door alma gaia
Reactie plaatsen
Reacties