De complete ontbijtmisleiding
In de schappen van de supermarkt liggen tegenwoordig verschillende voedingsmiddelen die ons ervan moeten overtuigen dat ze compleet zijn en daardoor een ander ontbijt kunnen vervangen. Peijnenburg Complete Start Vezels is zo’n product, we zullen het eens gaan analyseren.
Ingrediënten:
- Glucose-fructosestroop
- roggevolkorenmeel 16%
- roggebloem
- suiker
- water
- rietsuiker
- voedingsvezel (oligofructose) 6,2%
- kandijstroop
- mais
- zonnebloempitten 2,1%
- magere cacao
- zuurdesem
- rijsmiddelen
- natriumbiocarbonaat
- zuurnatriumpyrofosfaat)
- gebrande suiker
- plantaardige oliën en vetten
- conserveermiddel (kaliumsorbaat)
- jodiumzout
- invertsuiker
- aroma
- verdikkingsmiddel (xanthaangom)
- specerijen
- kleurstof (karamel)
- moutextract
- vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, E)
- ijzer
- calcium.
Voedingswaarde per 100 gram:
- 1294 kJ/305 kcal
- 3,7 g eiwitten
- 63,4 g koolhydraten, waarvan 34,1 g suikers
- 2,3 g vet, waarvan verzadigd 0,5 g
- 7,8 g voedingsvezel
- 0,20 g natrium
- 1,01 mg vitamine B1
- 1,31 mg vitamine B2
- 9,14 mg vitamine B3
- 4,62 mg vitamine B5
- 1,20 mg vitamine B6
- 75 ug vitamine B8
- 5,24 mg vitamine E
- 5, 7 mg ijzer
De misleiding
Peijnenburg presenteert zijn Complete Start Vezels als een volwaardige Vervanging van een goed ontbijt. 'Wordt het niet eens tijd voor een fatsoenlijk ontbijt?' vraagt het bedrijf aan alle niet-ontbijtende Nederlanders. En het biedt meteen de oplossing: Complete Start Vezels. Een 'volledig ontbijt vol vitaminen, mineralen en vezels'. Peijnenburg voedt met name de zorgen over het vezeltekort van de gemiddelde Nederlander. De opgepimpte ontbijtkoek is volgens de koekfabrikant 'rijk aan vezels', 'van nature een goede bron van vezels' en bovendien 'erg vezelrijk'. Peijnenburg gaat er op de verpakking vanuit dat consumenten slechts 25 gram voedingsvezels per dag nodig hebben en komt zo tot de conclusie dat zijn Complete Start vezels voorziet in 20% van die behoefte. In de ingrediëntenlijst voert Peijnenburg maar liefs 8 vitaminen op. En de E-nummers zijn verborgen achter hun oorspronkelijke naam.
De waarheid
Complete Start Vezels is een 'ontbijtproduct' dat grotendeels bestaat uit goedkope grond-stoffen en kunstmatige toevoegingen. Een typisch uitgehold product dat in de fabriek weer 'opgevuld' wordt. Dankzij veel suiker, toegevoegde vitaminen en vezels krijgt de ontbijtkoek smaak, textuur en de donkerbruine kleur van rogge. Ontbijtkoek bevat bovendien acrylamide, een stof die in verband wordt gebracht met kanker. Acrylamide ontstaat als voedselproducten worden gebakken of gefrituurd op meer dan 120˚C en komt bijvoorbeeld ook voor in chips en speculaas. Maar de stof is uiteraard niet in de ingrediëntenlijst te vinden. De hoeveelheid is gering, maar maakt de gezondheidsclaim van Peijnenburg nog misleidender. De uitgebreide voedingsadviezen op de website moeten verhullen dat de vezels in Complete Start Vezels weinig voorstellen. Het gaat grotendeels om kunstmatig toegevoegde vezels die absoluut niet dezelfde gezonde werking hebben als vezels die van nature in een product voorkomen. Van
de Gezondheidsraad mogen deze geïsoleerde vezels dan ook niet meegeteld worden in de berekening van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels. Peijnenburg weet dat ook en laat op zijn website zien hoeveel voedingsvezels een mens dagelijks binnen moet
krijgen (30-40 gram). Toch hanteert het op de verpakking van Complete Start Vezels doodleuk een eigen norm: 25 gram per dag. Ga je uit van de daadwerkelijke norm en tel je alleen de echte voedingsvezels mee, dan kom je op een veel lager percentage dan de 20% waarmee Peijnenburg schermt, namelijk 6,5%.
De achtergrond
Peijnenburg heeft zijn marketinghuiswerk gedaan. De koekfabrikant speelt handig in op de gewoonte van een groeiend aantal mensen om snel of helemaal niet te ontbijten. Ongetwijfeld hoopt de marktleider in ontbijtkoek zo een aandeel te veroveren in de lucratieve markt van
ontbijtvervangers. Complete Start Vezels pretendeert dan ook alles te bieden wat een gezond mens 's ochtends nodig heeft: vitaminen, vezels en een gevuld gevoel. De Peijnenburgwebsite vol voedingsadviezen versterkt het verantwoorde imago. En de samenwerking met het
Voedingscentrum – zowel de naam op de verpakking als het logo op de site 'Het Nieuwe Eten' – maakt het helemaal af: Peijnenburg lijkt heel goed en verantwoord bezig.
De bottomline
Peijnenburg stort zich op de winstgevende en groeiende markt van ontbijtvervangers. Het bedrijf heeft van zijn ontbijtkoek als 'tussendoortje' een 'compleet ontbijt' gemaakt. Maar Complete Start Vezels is absoluut geen vervanging van een gezond ontbijt. De fabrikant van ontbijtkoek heeft aan zijn basisproduct talloze kunstmatige ingrediënten toegevoegd,
waar de consument niets beter van wordt. Of zelfs slechter: de acrylamide in het 'volledige ontbijtproduct' is mogelijk kankerverwekkend en de glucose-fructosestroop wordt ervan verdacht overgewicht te stimuleren doordat het lichaam geen stopsignaal krijgt. Toch beweert Peijnenburg doodleuk dat Complete Start Vezels een hongergevoel voorkomt. Peijnenburg maakt misbruik van het verantwoorde imago van ontbijtkoek door een 'ontbijtproduct' in de markt te zetten dat een stuk ongezonder is dan een volkoren boterham met kaas. Het bedrijf zegt zich zorgen te maken over het groeiend aantal mensen dat het ontbijt overslaat. Maar
het merkt wel fijntjes op dat een 'boterham met kaas vijf keer zo vet is als een Complete Start.' Klinkt als: ontbijt vooral niet gezond. Koop ons.
(Bron Foodwatch.nl)
Maak daarom je eigen ontbijtkoek!
Niets is zo lekker als een pas gebakken ontbijtkoek met een beetje bio roomboter. Je weet waar je de ingrediënten koopt. Eigenlijk is het ook best simpel en je kan lekker variëren met allerlei ingrediënten. Hieronder een basisrecept zonder toevoeging van kristalsuiker.
Ingrediënten
- 150 gram gebuild tarwemeel/roggemeel (dit mag eigenlijk elk meel zijn dat je lekker vindt)
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda (evt. vervangen door bakpoeder)
- 10 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
- 1-2 theelepels koekkruiden
- 1 theelepel kaneel
- 4 eetlepels diksap (zonder suiker)
- 2 eetlepels appelstroop of perenappelstroop (zonder suiker)
- 100 ml havermelk (of eventueel rijstemelk of koemelk)
Bereidwijze
Vet de vorm in en leg een pakpapier in de vorm, dit is makkelijk om straks de ontbijtkoek ongeschonden uit het blik te krijgen. Meng eerst alle droge ingrediënten in een kom, voeg daarna de diksap en appelstroop toe. Roer alles goed doorelkaar. Voeg als laatste de melk toe en roer het nog even door elkaar. Doe het mengsel in de vorm en laat het een halfuur rusten. Verwarm intussen de oven op 160 graden. Doe het mengsel in de vorm en bak de ontbijtkoek in ongeveer 35-45 minuten gaar. Als je een prikker in het midden van de koek steekt moet hij er droog uitkomen.
Wanneer je boekweitmeel en rijstemeel gebruikt neem dan 3 afgestreken theelepels bakpoeder in plaats van 2.
Variatie is mogelijk door er noten, krenten, rozijnen, zaden doorheen te spatelen vlak voor dat het in de vorm wordt gegoten. Strooi eventueel ook erbovenop wat amandelschaafsel. Eigenlijk kan je allerlei variaties hierop bedenken, ook met chocolade of met gedroogd fruit.