Een stralende huid van buiten en binnenuit!
Met het verstrijken van de jaren gaat onze huid er anders uitzien, het wordt doffer, gaat wat zakken en we krijgen rimpels. Eerst bij de ogen, dan boven de lip en ga zo maar door. We proberen maar weer eens een potje wat aangeprezen wordt dat het de rimpels vervaagd, onze huid strakker wordt. Tuurlijk spelen onze genen ook een rol, maar ik ben ervan overtuigd dat een goede verzorging van binnen en van buiten heel belangrijk is.
Zeg nou zelf, wie wil er nou niet een mooie stralende huid zonder al te veel rimpels en andere oneffenheden, zeker bij de 40+, 50+ of 60+. Om dit te bereiken zijn er enkele regels van essentieel belang. Eén van de voorwaarden is voldoende nachtrust maar ook een evenwichtige levensstijl. Probeer zoveel mogelijk stress te voorkomen, stress is namelijk één van de grootste boosdoeners die ons er volkomen uitgeblust uit doet zien. Want schoonheid komt zowel van binnen als van buiten, ook ons voedingspatroon en het slikken van supplementen kunnen bijdragen aan een gezonde, mooie huid.
De jonge huid vernieuwt zich heel snel, dat proces gaat enorm snel en dat zorgt ervoor dat de huid vol, stevig en soepel is. Dode huidcellen laten heel makkelijk los van de huid, waardoor de huid mooi glanzend en fris er uit blijft zien, iedereen zou toch wel een babyhuidje willen hebben? Maar helaas, als we wat ouder worden krijgt de huid een tekort aan voedingsstoffen, er komen rimpeltjes, de huid wordt droger en gaat wat uitzakken. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is essentieel om de huid soepel en stralend te houden. Na onze 30e jaar krijgt de huid een tekort aan sommige voedingsstoffen en vitaminen. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de huidveroudering en hieruit blijkt dat we fijne lijntjes en rimpels kunnen helpen verminderen. De uitstraling zal verbeteren en ook de huid zal beschermd worden tegen verdere schade.
De huid bestaat uit 3 lagen, de onderste is de onderhuidse bindlaag, daar zitten de bloedvaten en de haarzakjes. Dan is er een laag met levende cellen, de lederhuid en de laatste laag is de opperhuid en dit is eigenlijk een dode laag, een beschermlaag voor de onderliggende huidlagen.
Daarom zijn er enkele regels en je zult merken dat de huid snel verbeterd en de huid er als jongs uit zal zien.
-
Reinig ’s morgens en ’s avonds de huid, gebruik hiervoor geen water en zeep dit droogt de huid alleen nog meer uit. Voor het lichaam is scrubben en huidborstelen een goede manier om dode huidcellen te verwijderen, het houd de poriën schoon, het zorgt voor een goede doorbloeding en houd je huid gezond. Bij borstelen van je gezicht moet je alleen gebruik maken van een zacht borsteltje om kwetsuren te voorkomen. Koop hiervoor een goed product zonder chemische toevoegingen.
-
Veel water drinken. Zonder water droogt de huid zeer snel uit en word de huid veel sneller ouder. Water helpt ook met verwijdering van schadelijke stoffen en verhindert constipatie - beide dingen zijn goed voor de huid.
-
Na het reinigen smeer je een goede dag- of nachtcrème op het gezicht, wees voorzichtig rondom de ogen. Hier zijn speciale crèmes voor te koop.
-
Wanneer je wilt gaan zonnen, bescherm de huid met een goede crème en ga nooit op het heetst van de dag in de zon bakken. Zelf ga ik ’s morgens altijd een halfuurtje onbeschermd in de ochtendzon zitten (die is nooit zo vel). Dit om de vitamine D die in de zon wordt aangemaakt in mijn lichaam te krijgen. Ook door teveel in de zon te zitten verouderd je huid heel snel. Vergeet niet dat een extreem bruine kleur je huid heel erg uitdroogt en daardoor de veroudering van de huid razendsnel gaat.
-
Als je rookt, stop hier dan mee. Roken verouderd de huid heel snel, het zorgt voor een grauwsluier op de huid.
-
Vermijd alcohol zoveel mogelijk, bij teveel alcohol krijgt de huid een vale kleur en gaat opzetten.
-
Veel mensen denken dat oefeningen en bewegen alleen goed is om sterkere spieren of een strakkere huid te krijgen. Door oefeningen en beweging ga je zweten. De giftige stoffen verlaten zo via het zweet het lichaam. En hoe minder schadelijke stoffen hoe gezond het lichaam en de huid. Er zijn zelfs oefeningen voor het gezicht, die de spieren sterker maken. Daardoor zullen we een minder uitgezakte nek krijgen, maar ook de kaaklijn kan je hiermee liften.
-
Een slecht dieet leidt tot slechte spijsvertering die tot giftige opeenhoping in het lichaam. Dat kan leiden tot jaren veroudering van de huid en organen. Naast water is het belangrijk om veel vezels in het dieet te stoppen. Vezels helpen het lichaam te reinigen. Hoe meer slechte of schadelijke stoffen je in je hebt hoe harder het lichaam moet werken om deze stoffen uit het lichaam te krijgen. Goede voedingswaren zijn: voedsel met veel groen (bladgroen) groenten en vruchten die een hoge concentratie van antioxidanten bevatten. De antioxidanten helpen mee tegen bederf van de cellen en helpen mee beschadigde cellen te repareren.
Natuurlijke huidverzorgingsproducten
We kunnen natuurlijk voor veel geld allerlei potjes aanschaffen, ze beloven ons de eeuwige jeugd. Maar helaas dat zal niet gebeuren maar wat wel gebeurd is dat onze portemonnee erdoor leegloopt. Dure crèmes die gouden bergen beloven zijn er zat maar of ze daadwerkelijk effect hebben dat is nog maar de vraag. Hieronder simpele en goedkope middeltjes die effectief ingezet kunnen worden om onze huid te laten stralen.
-
Botermelk bevat natuurlijk alpha-hydroxy zuur, wordt ook gebruikt in peelings.
-
kokosnoot olie ontsmet, geneest, is vochtinbrengend en herstelt de natuurlijke vochtbarrières van de huid.
-
Amandel olie bevat omega3 en wordt al gebruikt sinds mensenheugenis als huidverzorgingsproduct.
-
Lavendel versterkt de huid met natuurlijk tannine.
-
Druivenpit extract is een sterke antioxidant dat het collageen beschermt en zorgt voor elastische huidcellen.
-
Amla fruit wordt in India al duizenden jaren gebruikt voor zijn anti veroudering eigenschappen.
-
Wees ook voorzichtig met gekochte deodorant, ze bevatten vaak chemische bestanddelen die carcinogeen ( aluminium) zijn en irritaties veroorzaken. De beste, en vooral veiligste, deodorant is nog steeds baking soda (zuiveringszout of natriumbicarbonaat). Breng het aan onder je oksel met je vinger of een borsteltje. Het is geen anti- transpiratiemiddel – je zweet nog gewoon – maar persoonlijk denk ik dat zweten gezond is. Het verdrijft wel de zweetlucht, en is beter voor je huid en je gezondheid. Niemand wil toch kanker krijgen van zijn deodorant?
Supplementen die goed zijn voor de huid
Ook zijn er vitaminen en mineralen die een rol spelen bij het herstel van onze huid maar ook het goed functioneren van ons lichaam. Een mooie stralende huid krijg je als je je niet alleen van buiten goed verzorgt maar ook van binnen. Veel vitamines en mineralen kan ons lichaam niet zelf aanmaken, dus zullen we die via goede voeding en supplementen moeten binnen krijgen. Hieronder vindt je de meest voorkomende vitaminen en mineralen die ons helpen om er jong en stralend uit te blijven zien.
-
Vitamine C, zonder deze vitamine kan de huid geen collageen aanmaken. Dit collageen zorgt voor elasticiteit en stevigheid van de huid. Na onze 30e daalt het transport van vitamine C in de huidcellen en daardoor kunnen er fijne rimpels ontstaan. Ook blootstelling aan UV straling kan de vitamine C spiegel in het lichaam met zelfs 30% procent verlagen en de luchtvervuiling zelfs met 55%. Dosering: 500 - 2000 mg maximaal per dag. Voor een betere opname van het lichaam is het verstandig om deze verspreid op de dag in te nemen.
-
Vitamine E, deze vitamine remt de ontstekingen in de huid maar beschermt ook de huid tegen zonneschade. Het verbeterd de textuur van de huid en daardoor ook de rimpeltjes. Verder vangt vitamine E de vrije radicalen die ontstaan onder invloed van UV-staling. Dosering: 350 - 500 mg per dag.
-
N-acetyl-D-glucosamine, deze is belangrijk voor het vasthouden van het vocht in de huid. Ook het vochtgehalte onder de ogen wordt duidelijk verbeterd en het vetgehalte in de huid neemt af. Geeft de huid meer volume en elasticiteit. Dosering: 500 - 1000 mg per dag.
-
Co-enzym Q10, dit voorziet de huidcellen van energie, zodat die collageen en elastine kan aanmaken. Verder is het een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schade door vrije radicalen. Vooral na onze 35e ontwikkelen we een tekort doordat het lichaam steeds minder Q10 aan kan maken uit voeding. Verder kan Q10 beschadigde huidcellen helpen herstellen en de veroudering van de huid vertragen. Dosering: 30 - 150 mg per dag.
-
Vitamine A, deze stimuleert de cel vernieuwing, de doorbloeding, collageenaanmaak en maakt de huid dikker. De vette huid zal minder vet worden en de droge juist minder droog, vitamine A werkt dan ook regulerend. Dosering: maximaal 3000 mg per dag.
-
Vitamine B2, houd huid, haar en nagels gezond. Voorkomt kloofjes in de lippen en bij de mondhoeken. Dosering: 200 – 400 mg per dag
-
Vitamine B5, is verantwoordelijk voor het herstel van de beschadigde huid. Dosering: maximaal 1000 mg per dag
-
Vitamine B6, speelt een rol bij de opbouw en afbraak van eiwitten en reguleert de werking van bepaalde hormonen. Vitamine B6 werkt effectiever bij inname van magnesium. Dosering: 25 – 200 mg per dag
-
Vitamine B8, houdt de huid gezond en het haar glanzend. Speelt een rol bij vorming van vetzuren in het lichaam. Dosering: maximaal 50 mcg per dag
-
IJzer, dit sporenelement onderhoudt de cel functies en zorgt voor het zuurstoftransport binnen onze huidcellen. Dosering: 15 – 40 mg per dag
-
Zink, versnelt de celdeling en daardoor verbeterd het de wondgenezing. Denk hierbij vooral aan mensen met acne. Verder houdt Zink het haar gezond en de huid soepel en stevig. Dosering: 10 – 25 mg per dag
-
Seleen, een mineraal die het verharden van het collageen voorkomt en ook vertraagt. Verder verhoogt seleen de werking van vitamine E. Dosering: 50 – 150 mcg per dag.
Natuurlijke beautyproducten om zelf te maken.
Hieronder enkele recepten om je eigen beautyproducten te maken. Het is makkelijk en nog leuk ook om te doen. Maar wat nog belangrijker is dat het helemaal vrij is van chemische stoffen.
Groene theemasker voor de gemengde huid
Een verzorgend masker voor een schoon en zacht huidje.
Dit heb je nodig:
-
Een kopje water
-
1 eetlepel groene thee (bladeren)
-
3 eetlepels tarwekiemen
-
1 eetlepel honing
Zo maak je het Groene theemasker:
Kook het water en laat het daarna even een paar minuutjes afkoelen.
Leg de theebladeren in een kommetje en giet vervolgens het water erover heen.
De thee dient goed in te trekken, dus weer even een paar minuutjes wachten.
In de tussentijd kun je vast de honing mengen met de tarwekiemen.
Dan het theewater zeven zodat de bladeren niet meegaan in het masker.
Mix nu de honing en de tarwekiemen met de thee en roer het goed door tot het een egaal goedje is.
Aanbrengen en intrekken:
Breng het masker aan op je gezicht en laat het 20 minuutjes intrekken.
Vervolgens afspoelen met lauw warm water.
Ei – honingmasker voor een droge huid
Een vochtinbrengend masker, rijk aan vitaminen en voedende stoffen.
Dit heb je nodig:
-
1 ei
-
5 druppels tarwekiemolie
-
1 eetlepel honing
Zo maak je het Eier-honingmasker:
Neem de dooier van het ei en mix dit met de tarwekiemolie en de honing.
Aanbrengen en intrekken:
Breng het masker aan op je gezicht en laat het 15 minuten zitten, om het vervolgens met koud of lauw water af te spoelen.
Kleimasker voor de gevoelige huid
Ook dit masker is een ware verwenning voor je huid! Het verwijdert droge cellen en onzuiverheden, het verzorgt je huid met vitaminen, mineralen en vocht en het heeft een ontspannende uitwerking op je hele gezicht en hals.
Dit heb je nodig:
-
1 theelepel roze klei (ook wel kaolien of chinaklei)
-
1 theelepel havermout poeder
-
1 theelepel bakkersgist
-
2 theelepels karnemelk
-
3 druppels tea tree olie
Zo maak je het Kleimasker:
Pak een kommetje en meng de klei met de havermout poeder en de gist.
Doe dan de karnemelk erbij en als laatste voeg je de tea tree olie toe.
Meng het goedje tot een papje.
Aanbrengen en intrekken
Breng het masker aan op je gezicht. Je kunt hiervoor je vingers gebruiken of een kwast.
Laat het 20 minuten intrekken en was het masker vervolgens af met lauw water.
Tonic met citrusfruit
Dit heb je nodig:
- Schillen van een citroen, sinaasappel en pompelmoes
- 30 cl mineraal water
- 1 eiwit
- Sap van een halve citroen
- 2 eetlepels zuivere alcohol
Zo maak je de tonic:
Deze tonic is vooral geschikt voor de vette huid. Voor de gevoelige huid is dit middel misschien te zuur. Laat de schillen van een citroen, een sinaasappel en een pompelmoes weken in 30 cl mineraal water gedurende twaalf uur. Voor de bereiding klopt je een eiwit met het sap van een halve citroen (zonder pitjes en zonder pulp). Zeef het mineraal water met de schillen, voeg het geklopte eiwit en twee soeplepels zuivere alcohol (mag ook wodka of jenever zijn) toe. Breng de tonic aan met een watje.
Scrub met zout
Dit heb je nodig:
- 3 eetlepels fijne zeezout
- 1 eetlepel cider/appelazijn
- 2 eetlepels citroensap
- 25 cl olijfolie
Zo maak je de scrub
Doe in een pot met schroefdeksel de zeezout, de ciderazijn, het citroensap en de olijfolie. Schroef de deksel goed dicht en schud de pot zodat alles goed gemengd wordt.
Gebruiken
Breng de scrub aan op je huid en wrijf zachtjes over de huid. Te ruw kan alleen maar de huid beschadigen. Spoel de huid goed af en smeer het na de douche goed in met een bodylotion. Deze scrub is niet geschikt voor het gezicht.
Viool en kamillecrème
Deze crème is speciaal geschikt voor een huid met acne, eczeem of andere oneffenheden.
Dit heb je nodig:
-
1 eetlepel (ongeveer 20 gram) violenbloemen, van de stengel gestript
-
2 eetlepels (20 gram) gedroogde kamille
- 250 ml vers gekookt water
- 1 theelepel bijenwas
- 1 eetlepel amandelolie
- 1 theelepel vitamine C poeder
- 1 theelepel glycerine
- 2 theelepels bijenwas
Zo maak je de crème:
Doe de viooltjes en de kamillebloemen in een glazen schaal en giet het water erover zodat de bloemen bedekt zijn. Laat dit tenminste 15 minuten trekken. Zet de schaal (au bain-marie) boven een pan met kokend water. Doe in een andere glazen school de bijenwas, vitamine C poeder, glycerine en de bijenwas. Zet deze schaal (au bain-marie) boven een pan met kokend water en blijf roeren tot alles gesmolten is. Vang het water op van de schaal met bloemen en giet dit langzaam roerend door de oliemengsel. Laat de inhoud afkoelen tot het begint te stollen, roer vervolgens totdat er een crème ontstaat. Doe het mengsel in een gesteriliseerde donkere glazen pot en sluit hem goed af.
Zo gebruik je de creme
Maak de huid goed schoon en breng de crème ’s morgens en ’s avonds aan op de huid.
Zelf handcrème maken
Deze zelf gemaakte handcrème werkt verzachtend, heeft een ontstekingsremmende werking maar ruikt bovendien heerlijk fris!
Dit heb je nodig
-
3 eetlepels (bijen) was gebleekt/ongebleekt
-
4 eetlepels glycerine
-
10 – 15 druppels etherische olie
-
9 eetlepels amandelolie
Zo maak je de handcrème
Vermeng de bijenwas samen met de olie (au bain-marie) in een glazen kom boven een pan met kokend water. Voeg daarna al roerend de glycerine beetje voor beetje toe. Haal daarna de kom uit de pan en roer bijvoorbeeld lavendelolie door het mengelmoesje. Laat de inhoud afkoelen tot het begint te stollen, roer vervolgens totdat er een crème ontstaat.