Seleen

Seleen heeft eenzelfde werking als een antioxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Het maakt zware metalen die het lichaam via verontreinigingen binnenkomen minder giftig. Er zijn bovendien aanwijzingen dat het beschermt tegen het ontstaan van prostaatkanker.

Hoeveel heb ik nodig?

De aanbevolen hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen (22-50 jaar) is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 50-150 microgram per dag.

Wat is veilig?

De maximale veilige dosis voor seleen is 300 microgram seleen per dag. Dit komt overeen met drie kilo rijst of tweeënhalve kilo vlees. Bij de veilige dosis gaat het om een gemiddelde waarde, waarbij een ruime marge is genomen. Dit betekent dat éénmalige of kortdurende overschrijding van de maximaal veilige dosis geen direct gevaar oplevert.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan seleen?

Bij een teveel aan seleen worden de haren en nagels broos. Er kan verlies van nagels en haren optreden. Het is echter bijna niet mogelijk om via de voeding teveel seleen binnen te krijgen.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan seleen?

Bij een tekort aan seleen kan er een verstoring van de werking van de hartspier optreden. Er zijn echter geen gevallen bekend van mensen met een seleentekort.

 

Waar zit het in?

Seleen is in bijna alle voedingsmiddelen aanwezig. Het gehalte aan seleen in plantaardige producten hangt af van het gehalte aan seleen van de bodem. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten.

Orgaanvlees zoals lever en nier bevat veel seleen en hetzelfde geldt voor vis en schelpdieren.

Hieronder is voor enkele producten de hoeveelheid als percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) weergegeven. Uitgangspunt is een behoefte van 50 microgram seleen per dag. Dit is de ondergrens van de ADH voor volwassenen.

 

Natuurlijke voedingsbronnen

% ADH

Lekkerbekje (145 gram)

140

Runderlever (1 stuk, 75 gram)

90

Tonijn, blik (25 gram)

45

Tarwebrood (5 sneetjes)

15

Halfvolle melk (1 glas)

5