PDS

 

Prikkelbare darmsyndroom

Bij het prikkelbare darmsyndroom, kortweg PDS genoemd, reageert de dikke darm 'geprikkeld'. Zo'n geprikkelde darm geeft vaak heftige klachten zoals: krampen, opgeblazen, krampen, diarree, obstipatie. De klachten kunnen per dag verschillen en ook de heftigheid ervan. Soms zijn er periodes zonder klachten.

Voeding voor PDS

Elk lichaam is anders en reageert anders op voeding daarom is het ook moeilijk om een specifiek dieet samen te stellen voor PDS. Daarom geef ik ook alleen maar adviezen, het kan ook soms weken duren voordat er verandering komt in de klachten. Door een verandering van het dieet kan er ook de eerste week een verergering optreden, de darmen moeten weer aan deze voeding wennen. Daarom is het ook aan te raden om het nieuwe dieet langzaam in te voeren.


Wat zeer slecht verdragen wordt bij mensen met PDS is zuivel. Melk, yoghurt, kaas, ijs, slagroom, boter kunnen de klachten verergeren. Het gaat om de wei en caseïne en niet alleen om de lactose in de zuivelproducten, hier reageert iemand met PDS vaak slecht op.

Kamillethee, venkelthee, anijsthee en gemberthee hebben een goede invloed op het prikkelbare darmsyndroom. Vitamine C veroorzaakt vaak krampen, gas en diarree. Neem er niet te veel van!

Enkele natuurlijke middelen die kunnen helpen bij PDS van Dr. Vogel zijn:

  • Boldocynara is een goed natuurlijk middel bij allerlei darmproblemen
  • Linoforce helpt de ontlasting zachter te maken
  • Tormentavena helpt de ontlasting dikker te maken
  • Gastronol effectief middel tegen maagpijn, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, oprispingen en misselijkheid
  • Nux vomica D4 bij stress en misselijkheid
  • Daslookdruppels helpt bij winderigheid en opgeblazen gevoel en draagt bij aan de spijsvertering
  • Aciforce probioticum een probioticum die de darmflora helpen op te bouwen en te versterken

Oplosbare vezels kunnen onbeperkt gegeten worden:

  • Rijst
  • Pasta
  • Haver
  • Gerst
  • Witbrood
  • Quinoa
  • Maïsmeel
  • Aardappels
  • Wortels
  • Zoete aardappels
  • Bieten
  • Bananen
  • Mango’s
  • Papaja’s
  • Avocado’s
  • Appelmoes
  • Pastinaak
  • Kastanjes
  • Pompoen

Deze voedingsmiddelen voorkomen en verlichten diarree en obstipatie. Ze zijn oplosbaar in water en absor­beren het overvloedige water in de darmen.

Er zijn voedingsmiddelen die klachten kunnen veroorzaken:

Koolzuurhoudende dranken

  • Koffie
  • Vlees
  • Olijven
  • Croissants
  • Fructose (vruchtensuiker)
  • Vruchtensappen van citrusvruchten
  • Chips
  • Chocolade
  • Kokosmelk
  • Gefrituurd/gebakken voedsel
  • Saladedressings
  • Koek en snoep
  • Margarines
  • Mayonaise
  • Verzadigde vetten
  • eidooier
  • Zoetstoffen (aspartaam, sorbitol etc)
  • Alcohol
  • Melk
  • Zuivelproducten (kaas, pudding etc.)
  • Suikervervangers vooral sorbitol
  • Suiker of suikerhoudende producten
  • Roken

Onoplosbare vezels moeten beperkt worden in dit dieet. Ze mogen nooit op een lege maag gegeten worden. Het is het beste om ze te combineren met oplosbare vezels. Het is niet zo dat er helemaal geen onoplosbare vezels meer gegeten mogen worden, maar ze moeten met mate en gecombineerd met oplosbare vezels gegeten worden. Door voedingsmiddelen met onoplosbare vezels te koken, te pureren en te pellen veroorzaken ze veel minder klachten. De onoplosbare vezels worden dan afgebroken.

Onoplosbare vezels zitten in:

  • Volkoren brood
  • Volkoren granen
  • Gekochte muesli
  • Zaden
  • Noten
  • Popcorn
  • Bonen
  • Linzen
  • Bessen
  • Aarbeien
  • Rozijnen
  • Kersen
  • Ananas
  • Druiven
  • Appels (zonder schil mag wel)
  • Nectarines
  • Abrikozen
  • Peren (zonder schil mag wel)
  • Komkomers (zonder schil mag wel)
  • Verse kruiden
  • Meloenen
  • Citrusvruchten (zoals sinaasappels, grapefruits en manderijnen)
  • Dadels
  • Pruimen
  • Spinazie, broccoli
  • koolsoorten
  • Sla
  • Waterkers
  • Tomaten (gepeld mag wel)
  • Paprika’s
  • Uien
  • Knoflook
  • Groene bonen
  • Erwten
  • Radijs
  • Alfalfa

Voedingsadviezen:

  • Eet zoveel mogelijk onbespoten biologisch voedsel
  • Eet 4 tot 6 sneetjes brood
  • Minimaal 2 porties fruit per dag (zorg voor variatie)
  • 3 tot 4 ons groente
  • Kool en peulvruchten met mate
  • Aardappels met mate
  • Olijfolie
  • Vis, kip en kalkoen
  • Bruine rijst
  • Haver
  • Boekweit
  • Maïsmeel
  • Quinoa
  • gerst
  • Olijfolie
  • Bonenkruid
  • Lavas
  • Zelf samengestelde muesli (havervlokken, gebroken lijnzaad, gedroogd fruit etc.)
  • Voldoende drinken ongeveer 2 liter per dag (bronwater, kruidenthee)
  • Biogarde yoghurt met mate of sojayoghurt (probeer goed welke verdragen wordt)
  • Probiotica (yakult, poeder of pil vorm etc.)
  • Soja producten (niet altijd te verdragen)

Kruiden die darmgassen tegen gaan

  • Kummel
  • Dille
  • Anijs
  • Venkel
  • Tijm
  • rozemarijn

 

 

Andere oorzaken die darmklachten kunnen verminderen zijn:

  • Negeer nooit de aandrang om naar het toilet te gaan
  • Probeer te ontspannen
  • Hete kruidenkompressen op de buik
  • Let goed op de hygiëne
  • Vermijd stress
  • Veel bewegen
  • Langzaam en rustig eten, goed kauwen
  • Drink niet tijdens de maaltijd
  • Breng regelmaat aan in het eetpatroon
  • Niet te laat naar bed gaan
  • Eet regelmatig en sla nooit een maaltijd over 

Het is aan te bevelen om een voedingsdagboek bij te houden, hierin schrijft u wat er gegeten wordt en of dit goed of juist niet goed verdragen wordt. Schrijf ook de klachten erbij, zo kunt u uiteindelijk zien op welke voeding u slecht reageert. Vrouwen schrijven hun menstruatieperiode in het dagboek, of deze anders is als de vorige keren, heftiger, korter, langer etc. Ook is het belangrijk om inzicht te hebben hoe vaak u ontlasting heeft en wat voor vorm deze heeft. Let er goed op of er veel slijm en/of bloed bij zit. Noteer ook of de er bij het plassen een branderig gevoel, of er vaker dan normaal geplast wordt en of de kleur van de urine niet al te geel/rood is. Mocht dit het geval zijn, ga direct naar een arts en laat het verder onderzoeken. Dit kan wijzen op andere aandoeningen zoals de ziekte van Crohn ea.

 Zijn de maaltijden te groot eet dan bijvoorbeeld.

 

Ontbijt

zelf samengestelde muesli met biogarde yoghurt/soja yoghurt - havermoutpap met sojamelk – snee brood met beleg

Tussendoor    

een snee brood met beleg en fruit

Lunch            

2 sneetjes brood met beleg en een rauwkostsalade denk om de dressing maak die niet te vet.

Tussendoor    

een snee brood met beleg en fruit

Diner             

           veel groente, 1 aardappel, 100 gr vlees, vis