Indiaas stoofpotje met kip en garam masala

Kruiden en specerijen uit India

In de keuken mogen ze natuurlijk niet ontbreken, ze geven geur en smaak aan onze voeding. Maar weten jullie eigenlijk het verschil tussen kruiden en specerijen.

Kruiden zijn eigenlijk het verse blad wat we in onze voeding gebruiken, zoals tijm, bonekruid, bieslook, munt etc. Specerijen is een veelomvattend begrip, soms zijn het de meeldraden (saffraan), maar vaak ook de zaadjes (mosterd). Kruiden hebben meer geur en smaak als ze vers zijn, terwijl specerijen meer geuren in gedroogde poedervorm.

De beste smaak van de specerijen krijg je door ze in een droge pan te verhitten. Kerrie en paprika krijgen een vollere smaak wanneer je ze met wat olie verhit. Dit is myoteren, te hoge temperatuur echter zorgt ervoor dat de aroma snel verloren gaat en het bitter gaat worden.

Een lekker groente stoofpot met een Indiase garam masala

Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 200 gram sperciebonen
  • 200 gram bloemkool
  • 200 gram aardappels
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 200 gram kipfilet
  • Wat bouillon of heet water
  • 1 ui
  • Masala naar smaak zelf gebruik ik 1 ½ tl
  • 5 Tomaten en tomatenpuree
  • 1 el suiker
  • Wat heet water
  • 2 knoflook teentjes
  • 2 el olie

Zo bereid je de stoofpot:

  1. Maak de sperziebonen schoon en halveer ze
  2. Maak de bloemkool schoon in roosjes
  3. Schil de aardappels en snij die in blokjes
  4. Kook de aardappels en groente (beet)gaar en laat ze in een vergiet uitlekken
  5. Snij de peper in kleine ringen
  6. Snij de kipfilet in blokjes
  7. Pel de tomaten en snij ze in blokjes
  8. Bak de kipfilet in de olie tot ze bijna gaar is en zet het even weg van het vuur
  9. Doe in een wok wat olie
  10. Fruit de knoflook, de ui en de masala op een niet al te hoog vuur tot het lekker gaat ruiken. Voeg dan de tomatenpuree en de suiker toe. Blijf goed roeren totdat het goed gemengd is.
  11. Doe er de tomatenblokjes bij en laat deze zacht worden. Is het te dik giet er dan een klein beetje bouillon of water bij
  12. Voeg er de groenten en de kipfilet bij en laat dit goed warm worden op een laag vuur.

 

Garam masala

Deze masala is een geroosterd mengsel van specerijen. De bereidingswijze is eigenlijk heel eenvoudig. De masala is te bewaren in een goed luchtdicht afsluitbaar potje. Het wordt als laatste toegevoegd tijdens het koken om zo de geur en de smaak te behouden. Alle ingrediënten zijn in een toko of de supermarkt verkrijgbaar.

Wat heb je nodig:

Zo maak je het:

  1. Voeg alle ingrediënten, met uitzondering van de onderste vier, samen in een droge koekenpan op laag vuur
  2. Rooster alles tot de geur vrijkomt
  3. Maal alles uit de pan tot poeder
  4. Voeg het poeder samen met de overige ingrediënten 

Nu we toch bezig zijn zal ik ook een andere masala hierbij plaatsen.

5 Kruiden masala

Wat heb je nodig:

  • 2 tl chilipoeder
  • 8 tl koriander
  • 4 tl komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl gemberpoeder

Zo maak je het:

  1. Meng alles door elkaar en doe het in een goed afsluitbaar potje.