Super ontbijtkoek
Deze kruidkoek is lekker door de kruiden en lijkt op ontbijtkoek. Maar bij ontbijtkoek uit de winkel bv van Overheerlijk noten van Peijn…….. krijg je al zo’n 36 gram suiker per plak binnen. En kijk eens wat er op het etiket zit aan ingrediënten: glucose- fructrosestroop, roggemeel, 5% noten, suiker, rozijnen, plantaardige olie, palm, raap en zonnebloem olie, natriumcarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat, kaneel, rijstebloem en kruiden.
Ingrediënten
- 150 gram amandelbloem
- 150 gram volkoren-, spelt-, tarwe- of roggemeel
- 2 theelepel backing soda of 1 zakje
- 2,5 theelepels koekkruiden
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 250 ml lauwe amandel melk
- Kopje gemengde noten
- 2 eetlepels Goij bessen
- 1 eetlepel moerbei bessen
- 1 eetlepel hennepzaad
- 1 eetlepel amaranth zaad
- 1 eetlepel chi zaad
Variatie tip:
- Gedroogde abrikozen en appeltjes
- Cranberry’s
- Gember, rozijnen
- Vijgen en dadels
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160/180 graden. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom en voeg er al roerend de melk erbij. Roer het tot een homogene massa, gebruik hiervoor de mixer op een lage snelheid. Vet een cakevorm in en leg er een bakpapiertje in, dit voorkomt dat de koek gaat plakken. Roer er de noten, rozijnen en super foods doorheen, maar hou een handje vol achter. Stort het in de vorm en strooi de laatste noten en superfoods erover. Zet het in het midden van de oven en bak het 40 minuten, steek een saté prikker in de koek en kijk of hij er droog uitkomt. Zo niet bak de koek nog 5 minuten en controleer weer. De koek moet niet te lang bakken anders wordt hij te droog. De mijne was met 55 minuten goed, dit heeft ook te maken welke vulling je gebruikt. Ik heb een 20 cm glazen cakevorm gebruikt.
Eet smakelijk!